5+1 tipp, amivel jobbá teheted a mindennapjaidat

Ki ne akarná jobbá tenni a napjait? Persze itt leírhatnám, hogy egyél egészségesen meg aludj nyolc órát, de most nem ezekkel a sablon dolgokkal szerettem volna foglalkozni. Ennek a bejegyzésnek a segítségével te magad alkothatod meg azokat a körülményeket, amelyek szükségesek számodra ahhoz, hogy jól érezd magad. Nem azért, mert én azt mondtam, hogy igyál elég vizet, hanem azért, mert a lelked mélyén tudod: ez csak rajtad múlik.

Ez egy kis ösvény, amin elindulhatsz, hogy utána a saját utadat járd. 

all_time_blog_head_6.png

 

1. Happiness habits

Írd össze egy listába azokat a tevékenységeket, elfoglaltságokat, filmeket, ételeket, amiktől mindig jobban érzed magad. Ezt neked kell kitalálnod, hiszen nincs tökéletes, mindenkihez passzoló recept. Én például szeretek korán kelni, lassan indítani be a reggelt, szeretek elcsendesedni estefelé, teázni, olvasni, rajzolni és mindemellett imádom az olasz kaját. De nem tanácsolom neked azt, hogy csináld, amit én, hiszen lehet, hogy te pont egy felébredős, zenehallgatós kávéimádó vagy, aki folyamatosan pörög, akinél még háttérzajnak is megy a tévé és aki mások által töltődik fel. Keresd meg magadban azokat a pillanatokat, amelyekben igazán a "saját bőrödben" érezted magad, és ezek a tevékenységek kerüljenek erre a listára. A nehezebb pillanatokban így lesz mihez fordulni, amikor még az agyunk se működik. 

Szituáció: Jaj nagyon rossz a kedvem, fáradt vagyok, de aludni még nem akarok, mert akkor nem alszom éjjel. Mit csináljak? Előveszem a listát. Szívek szállodája. Spaghetti. Helló életöröm!

nevtelen_terv_3.png

 

 

2. Weekly reset

Biztosan akad közöttetek olyan, akinek ismerősen cseng a Bullet Journal Módszer. Talán Ryder Carrol könyvében olvashatunk a legbőségesebben erről a metódusról a "heti visszatekintés" címszó alatt. Nekem ez az egyik kedvenc minden-vasárnap-megcsinálom-féle teendőm (mondjuk a portörlés ellen nyilván kiütéssel győz). Ilyenkor előre beiktatom a teendőim közé azt, hogy legyen egy fél órám leülni egy finom forró teával és átgondolni a hetemet. Átnézni a naplómat, alkalmazásaimat, jegyzeteimet és értékelni az elmúlt hét eseményeit egy rövid vázlat formájában. Segít a tudatos jelenlétben és a későbbi visszatekintésünk során, amikor a jellemfejlődésünket boncolgatnánk. Mindenkinek szívből ajánlom ezt a módszert, még ha ez az egyetlen is, amit átvesztek a BuJo atyjától. 

nevtelen_terv_2.png

 

 

3. Szabadidő 

Igen, szabadidő. Nehéz, igaz? Nekem is sokszor tele van a naptáram, és amikor már ki se látok belőle, rájövök, hogy ez így nem fog menni. Szükségem van énidőre. Szükségem van kikapcsolódásra, hiszen a ronggyá rágott agyam nem igazán funkcionál egy bizonyos meeting-feladat-email-számon túl. Lélegezz. Adj időt magadnak és a szervezeted, az agyad, a lelked mind meghálálja majd. Keress egy hobbit: fess, rajzolj, olvass, járj el futni. Meditálj, hallgass meg egy podcastot egy séta közben, főzz valami finomat csak azért, mert szeretnéd, nem pedig mert muszáj. Nézz meg egy filmet, tölts időt a szeretteiddel. 

nevtelen_terv_1.png

 

 

 

4. Ne legyen tele a naptárad!

Ahogy az előző pontban is láttátok, ez egy nagyon fontos része ennek a témakörnek. Azért emelem ki most is, mert szeretném egy másik oldalról is körbejárni: méghozzá a tudatos időtervezés terén. Csak és kizárólag te vagy felelős az időbeosztásodért, így azt, ami rugalmas, mozgasd át, ha sokasodik az, ami "muszáj-feladat". Ne érjék egymást a találkozók, mert semmi energiád nem marad. Szánt szándékkal hagyj magadnak időt a feltöltődésre! Akár írd be a naptáradba, hogy "SZÜNET" "PIHENÉS" "ÉNIDŐ". Bárhogyan is, csak csináld, és meglátod, az egész életminőséged szintet fog lépni ezzel.

nevtelen_terv_4_1.png

 

 

5. Ruhatár

Alakíts ki kapszulagardróbot, készítsd ki este a ruháidat, legyen "munkaruha" polcod, ahova csak benyúlsz reggel és kikapod, amit felvennél. Találd meg a saját rendszeredet, annyi a lényeg, hogy működjön! Így reggel nem megy el az idő, nem leszel ideges, nem késel el, nem kapsz agyvérzést még az első kávéd előtt, hogy mit vegyél fel. Már előre tudni fogod, nem kombinálsz össze hirtelen felindulásból olyan szetteket, amiket amúgy nem vennél fel, csak már teljesen kétségbe vagy esve. A kapszulagardrób kialakításáról majd egy későbbi, bővebb posztban mesélek még nektek.

nevtelen_terv_5_1.png

 

+1 Napi rutin

Alakítsd ki a jól bevált napi rutinodat! Ezt megteheted ide kattintva, egy előző bejegyzésem alapján.

 

Ezer puszi ♥

A bejegyzés trackback címe:

https://girlboss.blog.hu/api/trackback/id/tr816420224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Be Your Own #Girlboss!

Friss topikok

süti beállítások módosítása