“ Lelassulnék én, de túl sok a dolgom...”
Tippek ahhoz, hogy ne pörögd túl magad

“ Lelassulnék én, de túl sok a dolgom...”

Ez a fenti mondat tökéletes példája a kifogásnak: ha szeretnénk valamit, egy kis körültekintéssel meg is valósíthatjuk azt - főleg, ha ez a valami egy lassabb életmód. A 21. századi általános gondolatmenet szerint mindenhova folyamatosan rohannunk kell, egyik időpontot szervezzük a másikra, egyik teendőt írjuk a másik alá, egy véget nem érő listát alkotva. Úgy érezzük, csak akkor vagyunk hatékonyak, ha folyamatosan elfoglaltak vagyunk - ám itt fontos megállnunk egy pillanatra és értelmeznünk azt, hogy mit is értünk “hatékonyság” alatt.

 

all_time_blog_head_3.png

 

“A hatékonyság a kibocsátás és a ráfordítás viszonyszáma. Egy adott tevékenység során előállított, termékek, szolgáltatások és egyéb eredmények, valamint az előállításukhoz felhasznált források közötti kapcsolat. A hatékonyság fogalmát két oldalról vizsgálhatjuk: a meghatározott cél elérése a lehető legkisebb ráfordítással, vagy az adott ráfordítással a lehető legjobb eredmény elérése. A hatékonyság fogalma nem egyenlő a hatásosság fogalmával. A hatásosság csak az eredmények mérésén alapul, míg a hatékonyság esetében az eredmények és a ráfordítások mérése együttesen történik.” - Wikipedia

 

Tehát láthatjuk, hogy akkor vagyunk igazán hatékonyak, ha a lehető legkevesebb energia rááldozásával a lehető legnagyobb eredményt érjük el. Ezt szem előtt tartva vázoltam fel az alábbi tippeket és módszereket egy proaktív élethez, amely mellett megengedhetjük magunknak a lelassulás művészetét.

 

Az első - és legfontosabb - szabály az, hogy ne tervezz túl! Ahogy Ryder Carroll szavait idézem, szerintem mind láthatjuk a benne bújkáló igazságot:

 

“ A szervezettség akár a figyelem elterelésének ravaszul álruhába bújt eszközévé is válhat.”

 

Tehát első lépésként találd meg a számodra működő tervezőt: legyen ez egy online naptár, tematikus teendőlista vagy pedig az analóg módszerek közül bármi, mint például egy határidőnapló, jegyzetfüzet, bullet journal. A legfontosabb az, hogy a saját igényeidhez igazodjon: nem feltétlenül a legcsinosabb naptár a papírboltból az, amelyik végül hű társaddá válik. Lényeg, hogy ha megvan, ragaszd magadhoz!

Végtelen teendő-listák írását nem ajánlanám, mert általánosságban véve a legtöbben úgy érezzük, hogy sosem érünk a végére a dolgoknak, így csak halogatunk és halogatunk róla minden elemet. 

Ha minden napra előre beiktatunk több feladatot, akkor szintén csak felhalmozódik minden, ha valamire az előző nap nem jutott időnk. Aztán pedig elfog a bűntudat, rosszul érezzük magunkat, leülünk órákra a Netflix elé vagy a telefonunkat nyomkodni és sajnálni magunkat - aminek a végére még rosszabbul érezzük magunkat, hiszen elment a fél napunk és még mindig nem csináltunk semmit. A teendők tovább halmozódnak.

 

Ami számomra megoldást jelent ezen a téren az az, hogy a heti tervezőmbe az időpontok és a 3 legfontosabb feladatom kerül csak bele. Három olyan tennivaló, amit ha elvégeztem, a napomat már eredményesnek tekinthetem. Ide a nagyon fontos dolgokat az adott hónapban előre be tudom ütemezni. Mivel én sokat jegyzetelek, így nekem a Bullet Journal a legalkalmasabb módszer jelenleg - teljesen személyre szabható és az ember igényeivel együtt változik. A fontos dátumok a legelején, egy éves tervezőben kapnak helyet, közvetlenül a tárgymutató mögött. Ezt egyéb, tematikus oldalak követik, amelyekből hozok nektek hamarosan 1-2 példát. Az adott hónap kap egy 2-4 oldalas heti tervezőt, ahova a 3 feladatos-eseményes információk kerülnek be, ezután pedig a napokat gyorsnaplózás jelleggel vezetem. Tömören rögzítem az adott nap eseményeit, információit és teendőit. Utána, amikor van időm napi-heti-havi (bármelyik) jelleggel átfutom őket és átütemezem az átütemezni valókat. Az összes fontos esemény, gondolat, jegyzet, tennivaló egy helyen, egy füzetben. Nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik, de ha valaki nem egy BuJo kedvelő ember, vagy csak nem érzi magáénak az egészet, az használjon bátran bármi olyat, ami számára kellemes és hasznos - viszont a napi 3 legfontosabb teendő megjelölését mindenkinek ajánlom. 

 

Sok sikert a keresgéléshez! Kívánom, hogy mindenki találja meg a maga naptárát ♥

 

Ezen az elég hosszúra sikerült “bekezdésen” kívül, még vázlatszerűen megemlítenék egy-két általam fontosnak ítélt dolgot a hatékonyság tényleges elérésével kapcsolatban:

 

♥ Ne tervezz túl! - Ahogy ezt már említettem, és nem győzöm hangsúlyozni, mert egy olyan hibának találom, amely egyrészt könnyen kiküszöbölhető, másrészt önmagában véve is nagyon időigényes tényező. Azt hisszük, hogy hatékonyabbak leszünk tőle, közben pedig csak az időnket veszi el: tervezünk, újratervezünk egész nap, minden szabad percünkben arra gondolunk, hogy mit kéne csinálni. Ahelyett, hogy nap elején/végén felírnánk 3 pontban, aztán csak elvégeznénk azt. Néha a megoldás sokkal egyszerűbb, mint ahogy az ember gondolná - és ez a maga szépsége.

 

♥ Hagyj időt magadnak! - Legyen minden nap legalább 1-2 órád magadra. Amikor nem kell teljesítened, amikor ha kedved van rajzolsz, olvasol, megnézel egy sorozat-részt, kipróbálsz egy új receptet - bármit, ami örömet okoz. Minden nap csinálj valami olyat, amitől jól érzed magad és szabadon választhatsz: nem kell kipipálni, csak lenni és élvezni a dolgot.

 

♥ Maxold ki az alvásodat! - Nagyon fontos a pihentető alvás, ezért tegyél meg mindent, amit csak tudsz, hogy a te álmod is az legyen. Az ember csodákra képes, ha jól kipiheni magát. :)

 

♥ Alakíts ki kapszulagardróbot! - Minden ruhadarabod jól kombinálható, semmi sem fölösleges, és ha még este ki is készíted a következő napi szettedet, akkor már túl is teljesítetted az effektív ruhatár alappilléreit. 

 

♥ Találj helyet minden holmidnak! - Ne vesztegesd az idődet felesleges keresgéléssel. 

 

♥ Szabadulj meg a kacatoktól! - Csak elterelik a figyelmedet és foglalják a helyet. Konmarira fel!

 

♥ Alkoss! Mindig! Az elmének kell, hogy szárnyalhasson.

 

♥ A céljaid mögött mindig álljanak ott a miértek: ez motivációt ad útközben, főleg, ha még kisebb célokra bontod az éves listádat: a következő bejegyzésben erről fogok hozni nektek egy kitölthető dokumentumot (Goal Setting Like a Pro).





A nap kérdése: TE mivel növeled a hatékonyságodat? Írd meg kommentben! :)



Be Your Own Girlboss! ♥

 

A bejegyzés trackback címe:

https://girlboss.blog.hu/api/trackback/id/tr1616374018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2021.01.08. 15:49:06

hogyan Hofi énekelte:"lazítani...". Igaza volt!

Be Your Own #Girlboss!

Friss topikok

süti beállítások módosítása